Започна конкурсът „Авиадартс“ на Армейските международни игри в Русия

Руските военни пилоти демонстрираха днес бойните възможности на най-новите самолети и хеликоптери на полигона Дубрович край Рязан, където в рамките на Армейските международни игри започна конкурсът „Авиадартс“.

Състезанието стартира с тактически епизод, по време на който екипажите на самолетите изпълниха бомбардиране и изстрелване на неуправляеми ракети по наземни цели. Действията на пилотите наблюдава министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу.

В началото двойка изтребители МиГ-29 изпълни елементи на въздушен бой, след което фронтовите бомбардировачи Су-24М нанесоха удар по обекти на условен противник. Освен това, бомбен удар по „неприятелска“ бронирана техника нанесе и групата от далечни бомбардировачи Ту-22М3.

Най-новите Су-34 атакуваха обекти на летище на условен противник под прикритието на също новите изтребители Су-35.

Екипажът на военно-транспортния Ил-76 от височина 300 метра извърши десант за превземане на летището, а щурмоваците Су-25 и вертолети Ка-52 нанесоха удари по резервите на „врага“.

Конкурсът „Авиадартс“ през тази година се провежда в рамките на започналите на 1 август Армейски международни игри. В състезанията участват над 100 пилота, които използват над десет типа самолети и вертолети. Заедно с военните от Русия в конкурса участват и техни колеги от Китай, Казахстан и Беларус.

Междувременно, днес стана известно, че Русия води в предварителните резултати на Армейските международни игри. Това съобщи на 5 август пред журналисти главният съдия на игрите генерал-майор Дмитрий Горбатенко.

„Според резултатите от трите дни на състезанието и това, което е постигнато, можем да определим предварителните резултати в рейтинга на държавите. Към момента Русия води, на второ място е Китай, а на трето – република Беларус“, каза Горбатенко.

Русия, Китай, Беларус

В конкурса „Десантен взвод“ Русия засега изпреварва Китай по време, а на трето място е отборът на Беларус. При това руските военни вече са лидери и в конкурса „Безопасна среда“, следвани съответно от беларуските и китайските си колеги. Както стана ясно по-рано, Русия е възвърнала лидерството си на „Танковия биатлон“ и е постигнала успехи в състезанията „Отличници на войсковото разузнаване“.

Първите етапи, по думите на Горбатенко, продължават в рамките на пет конкурса – „Танков биатлон“, „Отличници на войсковото разузнаване“, „Купа Каспия“ и „Каспийско дерби“, както и стартиралият днес „Авиадартс“. Остава да бъдат открити още два конкурса от Армейските игри.

„Това са „Майстори на противовъздушния бой“ на 8 август и „Майстори на автомобилната бронирана техника“ на 7 август“, уточни генералът.

Армейските международни игри се провеждат в Русия от 1 до 15 август, като общо в рамките на игрите ще се проведат 14 конкурса на 11 полигона.

В състезанията участват 57 отбора от 17 държави: Ангола, Армения, Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Индия, Казахстан, Киргизия, Китай, Кувейт, Монголия, Никарагуа, Пакистан, Сърбия и Таджикистан. В качеството на наблюдатели  присъстват представители от Иран, Виетнам, Република Корея, Мианма, Туркмения и Бразилия.

Линк към официалния сайт на АрМИ-2015 – http://mil.ru/files/files/armygames/zaglushka_end.html