Започнаха изборите в ДНР и ЛНР

В самопровъзгласилите се  Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР) днес се провеждат избори за парламент и премиер.

Избирателните секции отвориха в 8 часа местно време (7 часа българско време) и ще затворят в 20 часа (19 часа българско време), предаде РИА Новости. Между другото, когато миналата седмица Русия и Украйна преместиха часовниците си на зимно часово време, ДНР и ЛНР не го сториха. Така в момента времето в самопровъзгласилите се републики изпреварва с час киевското и съвпада с московското.

В гласуването в ЛНР могат да вземат участие всички граждани, навършили 18 години. Към момента на територията на републиката са открити 102 избирателни секции, пет от които в центрове за временно настаняване на бежанци в Русия.

Жителите на ДНР, навършили 16 години, могат да гласуват в една от 350-те избирателни секции, три от които се намират на територията на Русия, където ще имат възможност да гласуват бежанци.

„Надявам се, че гласът ни ще промени нещо, че може би ще бъдем признати за истинска, независима страна“, заяви 65-годишната Татяна Иванова, цитирана от Франс прес.

„Трябва да живеем нормално. Непоносимо е да се страхуваме за семействата си при всяка бомбардировка. Ще гласувам с надеждата, че това ще помогне на властите да защитават интересите ни срещу Киев“, заяви Валерий Виталиевич, гласуващ в Донецка област.

Обстановката в ДНР в момента е спокойна, съобщават на сайта на градския съвет.

„Към 9:30 ч. местно време, нямаме постъпили съобщения за произшествия. Системите за сигурност на града работят в щатен режим. Общественият транспорт осъществява движение съгласно графика за почивни дни“, се казва в съобщението на областната администрация в Донецк.

По-рано властите в ДНР информираха, че в деня преди изборите в града обстановката е била напрегната. Канонада и взривове отеквали в Донецк почти през целия ден.