Заподозреният за убийството на пилота на Су-24 не може да бъде прехвърлен в Русия

Турският гражданин Алпарслан Челик, заподозрян в убийството на пилота на руския Су-24, не може да бъде прехвърлен в Русия, защото турското законодателство не го позволява, заяви пред РИА Новости адвокатът му Мурат Устюндаг.

„Искам тази тема да бъде веднъж и завинаги затворена в Русия: не може да става въпрос за това Турция да екстрадира свой гражданин в друга страна. Турските закони не го допускат. Това даже не се обсъжда. Ако турският съд го признае за виновен, то пак турският съд ще го накаже“, каза Устюндаг.

В същото време, по думите му, руската страна може да участва в съдебния процес срещу Челик в Турция. „Първо Русия трябва да изпрати искане до Турция, в което да изрази желанието си да участва в съдебния процес и съдът ще го разгледа. Ако съдът сметне да допустимо участието на Русия, то тя ще може да предостави документите по делото, които счета за необходими“, добави събеседникът на агенцията.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл внимателно следи действията на турските следствени органи, които са арестували Челик, но въпросът за изпращането му в Русия засега остава отворен.