Записът на разговора между опълченците за катастрофата на Боинг 777 в Украйна е монтаж

Публикуваният в Интернет от украинските спецслужби запис на преговорите между опълченци, на които се обсъжда унищожаването на малайзийския Боинг, е монтаж. Това заявиха руски експерти, които изследваха записа. Според тях, това е монтаж, представляващ  няколко съединени несвързани разговора, съобщи ИТАР-ТАСС.

Според експертите, анализът на аудиозаписа показва, че той не е цялостен файл, а е монтиран от множество несвързани помежду си разговори. Освен това, спектралната картина на различните откъси от записа се различава. Най-странното обаче, е това, че при разглеждането на свойствата на файла става ясно, че той е създаден вечерта на 16 юли, тоест непосредствено преди катастрофата.

Записът, за който става дума, е открит от украинската служба за сигурност на 18 юли, като от там обявиха, че на него е записан гласът на опълченеца от Горловка Игор Безльор, известен като „Бяс”. Самият Безльор потвърди, че наистина е изрекъл думите от записа, но е ставало дума за украински изтребител, свален над Енакиево.