Западът видя спасител в лицето на Русия след две години на санкции

След почти две години санкции световната общност е принудена да преразгледа решенията си във връзка с изострянето на кризите в Сирия и Либия, пише Bloomberg Business, цитиран от телевизия „Звезда“.

В последно време редица длъжностни лица от САЩ и Евросъюза започнаха да предлагат „затопляне“ в отношенията с Русия, пише изданието.

В Давос държавният секретар на САЩ Джон Кери повдигна въпроса за снемането на санкциите през тази година, обяснявайки това с факта, че Минските споразумения се спазват. Германският финансов министър Волфганг Шойбле написа във вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че ЕС трябва да установи по-тесни връзки с Русия за разрешаване на кризата в Сирия и понижаване на напрежението в Близкия изток.

„Кери допуска снемане на санкциите, но Русия трябва да направи определени неща, например, да сътрудничи за Украйна и Сирия, след което САЩ ще отменят някои санкции“, казва професорът по управление и политология към Университета „Джордж Мейсън“ в Феърфакс Марк Кац.

Според изданието, Европа е зависима от доставките на руски газ и се опитва да се справи със сирийските бежанци. Русия се превръща в ключов играч на масата за преговори, тъй като кризата в Украйна вече не е единственото съображение за отмяна на санкциите от западните политици.

Франция и Германия могат да проведат преговори с Русия и Украйна на 8 февруари тази година, за да обсъдят начините за изход от безизходицата в украинската криза. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че все повече партньори на Русия стигат до разбирането, че така повече не може да се продължава и случващото им вреди на интересите им.