Западни фермери: подкрепата на ЕС не покрива загубите от руското ембарго

Отделените от Европейската комисия за подкрепа на фермерите 500 милиона евро не покриват загубите на селскостопанските производители от продоволственото ембарго на Русия, които са 5,5 милиарда евро годишно, заяви Пека Песонен, генерален секретар на професионалния съюз на европейските фермери и работниците в селскостопанските кооперативи Copa-Cogeca, съобщи РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

„Ясно е, че пакетът от помощи за 500 милиона евро е далеч от сумата, необходима за компенсиране на фермерите за загубата на техния основен износен пазар – Русия, която се изчислява на 5,5 милиарда евро годишно“, каза Песонен.

На извънредно заседание вчера Съветът на аграрните министри на Европейския съюз взе решение да отпусне 500 милиона евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от падналите изкупни цени на млякото, което частично се държи и на руското контраембарго върху млякото и месото.

Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени, в която участваха и фермери от България. Близо 5000 фермери и около 1000 трактора блокираха централната част на Брюксел, където се намират европейските институции, парализирайки на практика движението в града.

Премахването от 1 април на действащите в продължение на 30 години квоти за производителите на мляко, както и продоволственото ембарго на Русия доведоха до свръхпроизводство и намаляване на изкупните цени от 37 евроцента през 2014 година до 25-28 евроцента тази година.

Протестиращите настояваха за справедливи изкупни цени, които трябва да бъдат минимум 35-40 цента, за да бъде производството рентабилно.