Западни политици обвиняват Италия в препятстване на санкциите срещу Русия

Дипломати от редица западни страни обвиниха Италия в препятстване на санкциите, които Брюксел има намерение да наложи на Москва, пише The Financial Times.

По-рано привърженик на по-мекия подход към санкциите бе Ангела Меркел, но сега канцлерът на Германия зае къде по-твърда позиция, като успя да убеди в това редица немски дипломати, отбелязва американския вестник.

Напомняме, че миналата седмица ЕС добави в „черния списък“ още 11 имена на руски политически дейци, а също представители на самопровъзгласилите се в Източна Украйна ЛНР и ДНР.

Дипломатите от страните, които подкрепят санкциите заявиха, че Италия, която сега председателства в ЕС, препятства на такива стъпки. „Още от първия ден стана ясно, че италианците имат намерение да заемат крайна позиция“, заяви пред изданието европейски дипломат.

Италия, както и Германия, която по-рано публично лобира позицията срещу ожесточаване на санкциите, има стари и задълбочени икономически отношения с Русия, отбелязва вестникът.

Но високопоставените италиански дипломати отхвърлят обвиненията на европейските си колеги. Представителят на Италия в ЕС Стефано Санино заяви, че премиерът Матео Ренци е разговарял с Меркел по този въпрос и уверил, че позицията на Италия напълно съвпада с подходите на Германия и Франция. „Истината е че някои от страните, а основно Балтийските, искат въпросът със санкциите да се движи със скорост от 150 км/ч, други обаче – Франция и Германия, с 50 км/ч“, каза той.

Италия е втори по величина търговски партньор на Русия от ЕС, а на първо място е Германия. Търговският оборот между страните рязко нарасна от 2009 година, което донесе на италианската икономика 30 млрд. €. През последните години голямо внимание се обръщаше на укрепването на сътрудничеството между Италия и Русия в областта на енергетиката.

The Financial Times дава за пример думите на професора по международните отношения в римския университет LUISS Рафаел Маркети, който подчерта, че Италия винаги е смятала себе си за привилегирован партньор на Русия, както и Германия. Професорът отбеляза, че нито на Рим, нито на Берлин, са изгодни тези санкции, поради което те не подкрепят твърдия подход на някои от страните членки на ЕС.