Западни издания коментират обявените от руска страна ответни санкции срещу САЩ

Русия предприе ответни действия срещу новите американски санкции, нареждайки на 755 американски дипломати да си тръгнат – решение, което ще предизвика нова криза в отношенията между двете страни, пише в. „Индипендънт“.

Вестникът отбелязва, че това се е случило само дни след като и двете камари на Конгреса на САЩ почти единодушно са гласували за затягане на съществуващите санкции срещу Москва.

В. „Дейли телеграф“ коментира, че в интервюто си, в което обяви мярката на Москва по отношение на дипломатите, руският президент Владимир Путин е казал в прав текст, че страната му е в състояние да вдигне още повече залога със САЩ, макар да е изразил надежда, че това няма да е необходимо.

Вестниците „Ню Йорк таймс“ и „Файненшъл таймс“ отбелязват, че с решението на Москва напрежението в двустранните отношения нараства. „Ню Йорк таймс“ също така оприличава обявената от руска страна мярка на сюжет от Студената война.

В. „Вашингтон пост“ пише, че решението на руския президент е най-голямото принудително намаляване на персонал на посолство от 1917 г., както и че то представлява драстична ескалация в ответните действия на Кремъл срещу американските санкции. Вестникът посочва също, че, както изглежда, обявената от Москва мярка загатва за това, че тя е изоставила надеждите си за по-добри отношения със САЩ при управлението на Доналд Тръмп.

В. „Уолстрийт джърнъл“ коментира, че след приемането от Конгреса на новия законопроект за санкциите срещу Русия, Северна Корея и Иран отношенията Москва-Вашингтон са се обтегнали още повече.

В. „Гардиън“ пише, че броят на американските дипломати, които ще трябва да напуснат Русия, всъщност вероятно ще е доста по-малък от посочената от Путин бройка от 755 души. Изданието се позовава в тази си прогноза на свои изчисления, направени въз основа на данни от 2013 г. за числеността на заетите в посолството на САЩ в Русия и генералните им консулства там.

Източник: БНТ