Законът за специалния статут на Донбас влезе в действие

Законът за специалния статут на Донбас влезе в сила днес, след публикуването на текста в официалния вестник „Гласът на Украйна“, предава РИА „Новости“.

На 16 септември украинският парламент прие закон, който дава специални правомощия на местните власти и предвижда дейности по възстановяването на редица райони в Донбас. Законът гарантира свобода за използването на всеки език и насърчава трансграничното сътрудничество с Русия. По силата на закона участниците в украинския конфликт ще бъдат амнистирани, а на 7 декември се предвиждат местни избори.
Самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че няма да провежда обявени от украинските власти избори. Изборите за лидер и депутати в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики ще се състоят на 2 ноември.

През това време боевете между проруските опълченци и украинската армия не стихват, въпреки обявеното на 5 септември примирие. Огънят между украинската армия и опълченците на летището в Донецк е бил подновен, съобщи РИА „Новости“. Има данни за артилерийски обстрел и взривове в Киевския и Куйбишевския район на града в близост до летището. Опълченците твърдят, че позициите им са обстрелвани с миномети и гаубици Д-30 и ще отвърнат на стрелбата. Към момента цялото донецко летище е под контрола на опълченците.

Украинските власти съобщиха, че за денонощието при боевете в Донецк са загинали двама украински войници, а трима са получили различни наранявания. По данни на ООН до 8 октомври убитите от конфликта в Източна Украйна мирни жители са повече от 3600, а ранените – повече от 8700.