Задържаха зам.-директора на Ермитража в Санкт Петербург

Заместник-директорът на Ермитажа в Санкт Петербург беше поставен под домашен арест по подозрение в корупция. Обвиненията към Михаил Новиков са, че е отклонявал държавни средства в големи размери, предназначени за строежа на нова сграда на известния музей, пишат руски медии, цитирайки разузнавателните служби.

Новиков е арестуван на 28 март в Москва и е поставен под домашен арест до 23 май за периода на разследването, съобщи московският районен съд в Лефортово без да уточнява за какви обвинения става въпрос.

Вчера бе задържан и Артем, синът на Михаил Новиков, който е началник на департамент в руското Министерство на културата, но след провеждането на следствени действия, е пуснат на свобода. Днес стана ясно, че той ще бъде свидетел по делото срещу баща му.

През 2015 г. Ермитажът сключил договор за 3,7 милиарда рубли (около 61 млн. евро) със строителна фирма, по чиято сметка били преведени авансово 1 млрд. рубли. Работата обаче не е била извършена в срок, пише в. „Комерсант“. Парите са били отпуснати за строежа на ново фондохранилище, пише Канал 3.

От музея отказаха да коментират случая, заявявайки, че ситуацията не е напълно ясна.

Това не е първият случай, при който строителни дейности, свързани с известния руски музей, се оказват в центъра на скандал за отклоняване на средства. През 2013 г. бяха извършени обиски във връзка с разследване за отклоняване на над 1 млн. евро, предназначени за ремонт на едно крило на музея.