Задънена улица: Помиряването между Русия и Турция ”невъзможно”, докато Ердоган е на власт

Фархат Патиев, който е член на Кюрдския национален конгрес, заяви, че руският президент Владимир Путин е прав в твърденията си, че сраженията в Южна Турция прерастват в гражданска война.

Сдобряването на Русия и Турция ще бъде невъзможно, докато Реджеп Ердоган е на власт, заяви Патиев в интервю за руското онлайн издание „Спутник“, предаде fbr.bg.

Взаимоотношенията между двете страни се влошиха, след като Турция свали руски бомбардировач в сирийско въздушно пространство.

„Всякакви опити за помиряване между сегашните турски власти, отговорни за свалянето на самолета и разпалването на война в Сирия, са нещо невъзможно. Докато Ердоган и свитата му са на власт, подобряването на отношенията с Русия е невъзможно“, пояснява Патиев.

Вчера в беседа с въпроси и отговори с руската общественост, Путин заяви, че все още гледа на Турция като на приятелска нация, макар „проблемното поведение“ на някои турски политици „да създава притеснения“.

„Владимир Путин с право казва, че сраженията в Южна Турция прерастват в гражданска война“, твърди Патиев.

Путин заяви, че „е невъзможно да се гарантира сигурността на руските граждани в Турция с всички почти ежеседмични терористични атентати“.

Патиев подчерта, че изявлението на Путин идва само дни, след като Ердоган заяви, че градовете, в които продължават сраженията, трябва да „бъдат разрушени“.