Загриженият Вашингтон – хуманитарната помощ за Украйна е интервенция

Владимир Путин лично контролира въпроса за хуманитарната помощ на източните региони в Украйна. Ситуацията в Донецк и Луганск е критична: няма вода, електричество, лекарства, хранителните продукти са на привършване.

В същото време Киев убеждава всички, че ситуацията е под контрол и няма нужда от помощ. А Вашингтон заявява, че опитите на Москва да изпратят в Донбас хуманитарна помощ ще се оценят като нахлуване. МВнР на Русия все пак се надява, че съюзниците по наказателната операция ще разрешат да бъде открит хуманитарен коридор.

С подкрепата на САЩ, Киев прави всичко възможно Донбас да стане необитаем. Донецк и Луганск са под постоянен обстрел. Разрушават се комуникациите. Хората са лишени не само от електричество, но и от вода. Към всички ужаси на разпаленото от режима на Порошенко кръвопролитие се добави заплахата от екологична катастрофа. Украинската армия непрекъснато обстрелва големия химически завод „Стирол” в Горловка, където се съхраняват смъртоносни опасни вещества. По данни на специалисти, в случай на изтичане от който и да е резервоар, зоната на поразяване с отровни вещества ще бъде не по-малко от 300 км. и ще обхване не само Украйна, но и територията на Беларус и Русия.

Москва се опитва да убеди Запада, че за мирното население на югоизточните региони на Украйна е необходим хуманитарен коридор. Но САЩ са против руска хуманитарна помощ за Украйна. Както заяви представителят на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър, с това трябва да се занимават международните хуманитарни организации. А опитите на Русия да окаже помощ на жителите на югоизточните райони на Украйна, според Пауър, ще се оценят като нахлуване в Украйна. Киев веднага заяви, че руски военни се опитали незаконно да проникнат на територията на страната под формата на хуманитарен конвой. В Москва отхвърлиха тези заявления. Но Русия запазва надежда да вразуми западните партньори, съобщи министърът на външните работи Сергей Лавров.

„Сега като приоритетна задача ние се договаряме и с украинската страна, и с Международния комитет на Червения кръст, с международни хуманитарни организации на системата на ООН за необходимостта от спешно доставяне в Луганска и Донецка области на хуманитарна помощ. Смятаме, че въпросът е спешен и не търпи отлагане. Ситуацията се контролира от руския президент“.

В същото време жителите на Украйна бягат от „благополучните, от гледна точка на Киев, райони. Бягат, рискувайки живота си. Бойците от Националната гвардия на Украйна обстрелват пътищата, водещи към руската граница. Наложило се четири пропускателни пункта да бъдат закрити. Работата на руските митничари на постовете „Новошахтинск”, „Куйбишево” и „Волошино” е прекратена във връзка с това, че техните украински колеги бездействат. А едва открилият се пост „Матвеев Курган” се наложило да бъде евакуиран: цяла нощ наблизо се взривявали снаряди.

Киевските власти стоварват върху собствения си народ не само бомби и снаряди, но и тонове лъжи. Онзи ураган от дезинформация в украинските медии няма нищо общо с журналистиката, е убеден депутатът на Върховната Рада Александър Голуб.

„Журналистиката в Украйна свърши, нейното мястото зае пропагандата. Основните принципи на журналистиката – обективност и опит да се представят алтернативни гледни точки, днес отсъстват“, заяви Голуб.

Източник: Гласът на Русия