Забраняват руски продукти в Украйна

Украинската Агенция по безопасност на храните направи проверка и оттегли от продажба  руски сладкарски изделия,   сирена  и рибни продукти, под претекст, че те не отговарят на украинското законодателство. По-специално, под удара попаднаха бонбоните на  няколко руски фабрики. Руските стоки  бяха проверени по сигнал  на  председателя на парламентарната фракция „Свобода“ Олег Тягнибок.

„При направената проверка от руската Агенция по безопасност на храните, не бяха установени  каквито и било несъответствия  от  изискванията за безопасност и етикетиране на продукти, излъчвани от  масовите медии в  Украйна“,  се казва в изявлението на сайта на руската инспекция.

Инспекцията констатира, че украинските надзорните органи не са информирали руските си колеги за проверките, по време на които се твърди, че са установени  опасни и нестандартни продукти.

„В същото време, според  украинските медиите, се предприемат стъпки  за оттегляне от продажба на някои видове руски продукти, под претекст, че не се спазва законодателството на Украйна“,  се казва в доклада.