Журналист към Порошенко: Защо вашите войски бомбардират мирни жители?

Президентът на Украйна Петро Порошенко очаква да бъде постигнато решение за деескалация на ситуацията в Донбас на преговорите на „нормандската четворка“ в Минск. Тук обаче той бе посрещнат от въпрос на журналист, който на два пъти извика: „Господин Порошенко, защо вашите войски бомбардират мирни жители?“.

Украинският президент не отговори директно на въпроса, а заяви че стиска не само палци, а юмруци днешният ден да влезе в историята на световната дипломация.

„Целият свят очаква, че или ситуацията ще тръгне по пътя на деескалацията, на прекратяването на огъня, на изтеглянето на въоръженията. Или всичко ще стане на пух и прах“, каза Порошенко на срещата си с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Участниците в срещата в Минск окачествяват процеса на преговорите като тежък, но професионален и смятат, че има шансове за прогрес, предаде ТАСС, като се позова на източник близък до дипломатическите разговори.

„Огромни са очакванията от тази среща. Има различни мнения сред европейските страни. Някои смятат че Мерлкел и Оланд трябва твърдо да заявят на президента на Русия, че ако няма пробив, ще има нови санкции. Други смятат, че е време да се излезе от тази санкционна спирала и да се възстанови стратегическото сътрудничество с Русия“, коментира постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов.

Лидерите на „нормандската четворка“ започнаха преговорите по нормализирането на обстановката в Украйна, без да направят никакви изявления преди началото им, предаде още ТАСС.

Журналистът, задал „неудобния“ въпрос на украинския президент е кореспондентът на руската ВГТРК Павел Зарубин, съобщи РИА Новости.

По-късно стана ясно, че журналистът е бил принуден да напусне Двореца на Независимостта, като му било забранено да отразява срещата в „нормандски формат“.