Журналистът Андрей Стенин е загинал при нападение на украинската армия

Най-лошите прогнози се потвърдиха. На 3 септември стана известно, че изчезналият на 5 август руски журналист Андрей Стенин на МИА „Россия сегодня“ („Русия днес“) е загинал по време на нападение на украинската армия. Това съобщи официалният представител на Следствения комитет(СК) на Русия Владимир Маркин, предаде ИТАР-ТАСС.

«Вечерта на 6 август Андрей Стенин се намирал в автомобил от състава на автоколона с бежанци и 6-ма опълченци, които ги охранявали. Колоната се движела по трасето Снежное-Дмитровка. Задача на Стенин е била да стигне до Снежное, за да отразява от там събитията. Северозападно от населения пункт Дмитровка, както се предполага, украинската армия от 79-та аеромобилна бригада с БМП-2 и танк открили по тази колона огън на поражение. След което украинските военни запалили превозните средства с телата на загиналите, за да заличат следите от убийството», съобщи Маркин.

На мястото на убийството са били открити раницата на фоторепортера, останки от кости и риза – така бе идентифицирано тялото на 33-годишния Стенин.

Първоначално Киев заяви, че Стенин е задържан и откаран в един от изолаторите в Киев, по-късно киевските власти отрекоха тази информация, а през последната седмица съвсем отказаха да коментират случая.
Напомняме, Стенин работеше в Източна Украйна почти от самото начало на конфликта.