Журналисти от LifeNews едва се спасиха от обстрел на украинската армия

Кореспондентът Кирил Олков разказва как той и операторът Марат Абулхатин са успели да се спасят от атаките на украинската армия край Донецк

Както разказа кореспондентът на  LifeNews Кирил Олков, пътуването му към военните части е било организирано от пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република. По тяхна информация, около 11 часа вечерта на 29 юни украинските военни части в Андреевка е трябвало да прекратят бойните действия. Журналистите се отправили към мястото с автомобил, който малко по-късно се озовава под обстрел.

„Представители на пресслужбата на ДНР ни поканиха да пътуваме с тях към военните части на украинската армия. Натам тръгна и автобус, в които пътуваха журналисти от руската национална телевизия, както и майки на наборници, които искаха да приберат синовете си, – разказа Олков. – Ние решихме да отидем на място с такси. Но всичко тръгна не по план и преговорите бяха прекъснати”.

По думите на кореспондента на LifeNews, в момента на обстрела, те са чакали пристигането на автобуса с донецка военна част № 1428 и в този момент по журналистите е бил открит огън от автомати Калашников.

„Ние спряхме на около 50 метра. Марат Абулхатин и шофьорът на таксито излязоха на улицата, а аз останах в колата, и тогава започнаха да ни обстралват, – казва Олков. – Това бе стрелба от автомат, предното стъкло на автомобила се счупи. Аз изскочих от колата и легнах на асфалта. Във въздуха се появиха сигнални ракети, осветяващи периметъра с почти дневна светлина. Ние се озовахме напълно открити и те отново започнаха да стрелят. После ние пропълзяхме около 400 метра“.

Кирил Олков разказа, че те се успели да се скрият от обстрела в полето. После, според него, украинските военни са използвали по-тежко бойно оръдие – гранатомети и минохвъргачки.

„Една от мините се взриви на 20 метра от нас. Повече от час ние се опитвахме да се измъкнем от полето, но военните постоянно пускаха във въздуха осветителни ракети и веднага след това възобновяваха обстрела, – споделя журналистът. – Ние се отървахме като по чудо. Обадихме се на познати  и един от таксиметровите шофьори успя да ни изведе до следващия блокпост“.

По време на същата атака, украинските военни са обстреляли и автобуса, в които са пътували журналисти и майки на войници. В резултат на атаката, загина операторът на Първи канал Анатолий Клян, както и шофьорът на автобуса. Ранен мъж с цената на живота си успява да откара автобуса извън обстрела и да спаси намиращите се в него хора.