Жителите на Славянск и Краматорск: «Ще се отбраняваме до последно!»

Ситуацията в източна Украйна продължава да се усложнява.В Славянск започна специална операция. Съдейки по всичко, в града е започнала пълномащабна военна операция.

Буквално преди два часа, украински военни превзеха един от блокпостовете на опълченците в района на Комбикормови завод в периферията на град Славянск. Опълченците отстъпили, като напуснали блокпоста и подпалили защитните заграждения, за да затруднят настъплението на украинските военни части. Връзката на опълченците между блокпостовете и щабовете в града вече е прекъсната. Очевидци разказват, че в настъплението участвали осем БМД и БТР, някои с украински флагове, имало и 12 картечари. Над мястото на престрелката кръжат три хеликоптера, а военните проверяват на блокпоста всички подозрителни лица.

В момента към Славянск пристигат още части на украинска армия, а също отряди на Национална гвардия и неонацистката групировка „Десен сектор“. Целта на подразделенията е да пробият всичките блокпостове на проруските опълченци и да превземат града, с цел да щурмуват превзетите от Народното опълчение Донбас административните сгради.

В момента се затварят всички училища и детски градини. Родители бързат да прибират децата си. Напомняме, че миналата седмица всички детски градини и училища са били затворени поради съображения за сигурност. 
„Прозвъняваме всички родители, за да идват да прибират децата си“, съобщи представител на департамента в Славянск.

В момента в северната дъга на Славянск върви военен сблъсък, военните са минали село Макатихи и се движат към село Северний. В района на Христиш има множество бойци от киевската хунта. Градът е обкръжен. Пръстенът около града се стеснява. Главната цел на военното настъпление е да се превземе града. 
Обстановката в момента е военна и много напрегната, над полетата кръжат военни хеликоптери, чуват се изстрели и шумът на приближаващата се към града дотпълнителна военна техника. По последни данни, са убити петима опълченци, а един полицай е бил ранен, съобщи Министерството на вътрешните работи на Украйна.
Славянск и Краматорск са обявили пълна готовност. Местните жители се готвят да се отбраняват и защитатват града си. Те сравняват обстановката със Станлинград: „Ще правим така, както се е правило в Сталинград през Великата Отечествена война – всеки дом ще бъде превърнат в крепост и ще се отстрелваме до последно!“

Краматорск2