Жителите на най-прозападния украински град искат сваления Янукович

Жителите на Лвов искат връщането на правителството на Янукович, защото са разочаровани от политическата върхушка, който дойде на власт в резултат на Евромайдана.

Това заяви във Върховната Рада Юлия Тимошенко, лидерка на партията „Баткившчина“ (“Отечество“) и бивша премиерка. Тя бе цитирана от телевизия „112“. Лидерката, която също взе участие в протестите, говори на заседание на съвета по съгласуване на позициите в украинския парламент.

БГНЕС припомня, че Лвов е в Западна Украйна и се смяташе за най-проевропейския, проамерикански и антируски град в Украйна, каквато всъщност бе и цялата Западна Украйна. Той бе и един от центровете на Евромайдана.

Тимошенко разкри, че наскоро е била в Лвов, разговаряла е с местните жители по улиците на града и е разбрала, че те са много недоволни от сегашното положение в страната си. Тя отбеляза, че никога не е виждала „толкова много сълзи, проклятие и безнадеждност“ сред хората, които отстояват независимостта на Украйна.

„Ако демократичните сили, които днес са на власт, са неспособни да управляват страната, нека си ходят и да върнат онази „престъпна власт“, която правеше живота на хората по-добър“, изрази Тимошенко исканията на жителите на Лвов. Лидерката подчерта също, че хората, с които тя е разговаряла, обвиняват Киев в геноцид, който се осъществява „осъзнато и системно“. След като бе свален силово от власт и бе принуден да напусне страната в Русия, Янукович бе лишен от звание президент с решение на Върховната Рада пред февруари 2015 година

Източник: БГНЕС