Жечо Станков: С газ от Русия, Азербайджан и местен добив ще напълним газовия хъб „Балкан“

Подписването на Пътна карта за развитие на газовата инфраструктура на България, което стана по време на преговорите на енергийния министър Теменужка Петкова с председателя на УС на „Газпром“ Алексей Милер, е от изключително голямо значение. Документът предпостави и създаването на работна група между българското Министерство на енергетиката и „Газпром“. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в конференцията „Превенция на проблемните плащания в ютилити сектора“, организирана от „Новините Груп“.

По думите на зам.-министъра главната тема в дейността на работната група е развитието на газопреносната мрежа в България, което ще се прави единствено в унисон с нормите в ЕС, подчерта Жечо Станков. „Русия е наш стратегически партньор, но ние се придържаме към европейското законодателство. Така че развитието на нашата инфраструктура трябва да се осъществява единствено по този начин“, подчерта той.

Зам-министър Станков обясни, че подобни стъпки към сътрудничество се предприемат не само с „Газпром“ и Русия, но и с други ключови държави и компании, например азербайджанската SOCAR. Това се прави във връзка с амбицията на правителството за създаването и развитието на газовия хъб „Балкан“. За да се случи този проект, е изключително важно да имаме колкото може повече потоци на газ, които да преминават пред България, обясни Станков. Той допълни, че конкретно със SOCAR българското правителство води комуникация и извън сключения вече договор с „Булгаргаз“ за доставка на 1 млрд. кубика синьо гориво за България. Обсъжда се и увеличаване на това количество, отбеляза зам.-министърът.

Продължава и активната работа по изграждането на интерконекторите със съседните държави. След като газовата връзка с Румъния стана първата, която вече е изградена, сега тази с Гърция е сред основните приоритети за страната ни. Този интерконектор ще осигури на страната ни реална диверсификация както на източниците, така и на маршрутите за доставка на газ, подчерта Жечо Станков.

„По никакъв начин не е пренебрегнат и местният добив“, отбеляза той. В блок „Хан Аспарух“, както и в „Хан Кубрат“ (новото име на „Силистар“) вече се извършват проучвания за наличие на залежи. В програмата на правителството е заложено и стартирането на нов конкурс за търсене на синьо гориво в блок „Терес“, което важи и за всеки един блок на територията на страната ни.

„Основната ни цел е да запазим стратегическо значение на страната ни в газовата сфера. 80% от компресорните станции на Балканския полуостров са на наша територия. Именно поради този фактор аз съм убеден, че няма как газовите потоци да ни заобиколят и България ще остане важен фактор предвид отношенията си със стратегическите партньори. Сигурен съм, че ще бъдат насочени и нови потоци към нас“, отбеляза Станков, пише 3e-news.net

Либерализацията на пазара на електроенергия и природен газ, както и прилагането на мерки за енергийна ефективност са от ключово значение за намаляване на сметките за енергия и оттам – за по-нисък дял на проблемните плащания. Пред участниците във форума той очерта основните стъпки, предприети от екипа на Министерството на енергетиката за регулиране на този процес.

По думите на заместник-министър Станков, пълната либерализация на пазара на електроенергия и природен газ е основен приоритет в управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“. Важно място за успешното завършване на процеса има защитата на уязвимите потребители.

През миналия управленски мандат, съвместно с експерти от Европейската комисия и Министерството на труда и социалната политика, разработихме механизъм за защита на уязвимите потребители, който ще бъде внедрен след приемането на необходимите законодателни промени, подчерта Станков.

Той изтъкна и значението на мерките за енергийна ефективност като фактор за намаляване на проблемните плащания. По-широкото използване на достъпните източници за финансиране на мерки за енергийна ефективност би спомогнало за успешното решаване на този проблем, каза още заместник-министър Станков. По неговите думи, по линия на програма BG 04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ до момента са обновени повече от 115 сгради в 32 общини. Стойността на отпуснатите средства надвишава 20 млн. лв. Енергийната ефективност ще бъде един от приоритетите за финансиране и през новия програмен период, заключи Жечо Станков.