Жени Костадинова: Ванга казваше България да се държи за Русия

– Преди години Ванга извикала проф. Божидар Димитров и предсказала: “Ще възстановиш три черкви. В едната има свещен кладенец. Бликне ли от него вода, България тръгва към възход.” Сладкодумният историк разказа тази история и когато бликна кладенец в Голямата базилика в Плиска. Защо продължаваме да се позоваваме на авторитета на Ванга, когато искаме да обърнем внимание на нещо, г-жо Костадинова?

– Защото е безспорен. Защото повечето от нещата, които е предсказала, се случват във времето. Тя търси път към проф. Димитров, но той като човек на науката не й вярва. През пролетта бяхме в едно телевизионно предаване с него, където той разказа за срещата си с Ванга, как тя все го викала, но той не намирал време да отиде. Става така, че когато е по някакъв повод в Струмица, човекът с когото пътува, е близък с Ванга. И тя му казва: „Кажи му на Божидар да дойде при мене, имам да му казвам нещо, важно е.“ И той на път от Струмица, която е на 30-ина километри от Рупите, се отбива. Но не отива в Рупите, а в дома й в Петрич. Там разбира, че Ванга не е тук, а на Рупите. Когато проф. Димитров отива там, вече е късно и му предават, че Ванга вече си е легнала, но той е непреклонен – тя ме е викала. Ванга го кани, разговарят и тя му казва: „Ти си определен да възстановиш три храма в България. Единият е „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново, другият – „Св. София“ в София, а третият е Голямата базилика в Плиска. Когато и трите се оправят, от България ще се махне тежкият й кръст, на България ще й се отвори пътят!“ Случката е от 80-те години.

Ванга преди години е казвала, че българският народ страда, защото сме безверници и сме избили богомилите. Може би затова тези три храма са толкова важни като духовни центрове на нашата страна. Казвала е още, че България страда от липса на водачи, защото на няколко пъти в миналото е избивала най-умните си хора.

– Вашият интерес към Ванга откъде идва? Имате няколко книги за пророчицата, три от тях – „Тайната на Ванга – Учени разгадават дарбата на пророчицата“, „Пророчествата на Ванга“ и „Пророчествата на Ванга за човешките съдби“ са издадени от издателство „Труд“, друга се казва: „Ванга пророчицата“.

– Имам и една книга на руски език „Ванга и Русия“ и една – „Ванга и храмът“, на английски и български.

Завършила съм философия и интересът ми към Ванга идва от това, че винаги ме е вълнувал скритият свят на нещата, дълбокото, тайнственото.
Ванга беше най-известната българска пророчица, а светът на пророците не може да не е интересен за човек, който се вълнува от невидимото.

– Кога започнахте да пишете книги за Ванга?

– Когато Ванга почина през 1996 г., Никола Кицевски – като директор на издателство „Труд“, знаейки за моите интереси към езотериката, ми предложи да направя книга за Ванга. И с порива на младостта се съгласих. Заминахме с един екип за Рупите и стояхме там две седмици. Доволна съм, че тогава събрахме много материал от нейните приятели. Направихме снимки, записахме спомените им за Ванга, които още бяха много пресни. Първата ми книга „Пророчествата на Ванга“ излезе през 1997 г., през 1999 г. – „Пророчествата на Ванга за човешките съдби“ и през 2006 г. излезе допълненото издание на „Пророчествата на Ванга“. В него има и репортажи от родния й край – Струмица. Аз бях първият журналист, който издири мястото, където тя е ослепяла, откъдето я е вдигнала вихрушката. Това е т.нар. Анска чешма, която се намира до село Ново село. Запалих свещ. Ванга е казвала: „Когато отидете на Анската чешма, внимавайте да не ми настъпите очите. Там аз си изгубих очите.“ Ванга е страдала като всеки човек от загубата на зрението си. Когато ослепява, тя е била на 13 години. После се случва една жестока история. Баща й я води в Белград при лекар, който е последната им надежда. Но той много цинично казва, че ще й оправи зрението, но операцията ще струва еди-колко си. Тя казва: „Докторе, аз съм сираче, майка нямам, баща ми е беден!“ Но бащата намира пари, правят операцията и Ванга проглежда, но съвсем слабо. Казва на лекаря: „Докторе, аз вижда мътно някакви силуети в ниското, но на високо, като погледна, не виждам нищо“. И той й казва: „Като за девойка по бедност – толкова!“

– Откъде идва тази божествена осененост у Ванга?

– Тя самата казва, че дарбата й е от Бога, че той й е отнел физическото зрение, но я е дарил с божествени очи. Знаете ли какво си мислех наскоро, като гледах скулптурните портрети на великите древногръцки философи Платон, Аристотел, Сократ. Те са изобразявани като слепи. Защо нямат очи? Защото и те са пророци! Очите са им отнети, за да не си отклоняват вниманието със суетата на външния свят, за да бъдат далече от нея, за да виждат навътре и надалеч. Ванга винаги е подчертавала, че ако някой казва, че е видял Бог, да не му вярваме, защото никой не може да види Бог. Той е огромно огнено кълбо, където нищо не се вижда. Подсказва, че Бог е енергия. Иначе и през онези атеистични години често са й задавали въпроси виждала ли е Бог.

– Ванга не иска да се занимава с политика, а с болката на обикновени хора, но политиците непрекъснато я въвличат в своя свят.

– Типичен пример са изборите през 1994 г. Вестник „Демокрация“ публикува статия, в която анонимна приятелка на пророчицата предава думите й: „Ке се оправи България, само не с червената бюлетина“. Дни по-късно, след спечелването на изборите, вестник „Дума“ излиза със статия: „Ванга: Българските работи вече са оправени“. Тогава самата Ванга иска опровержение. Търси спортната коментаторка Вера Маринова, на която казва, че иска да направи опровержение по телевизията. „Моята бюлетина е божествената. Един е Бог, него тача!“, казала пророчицата. Тя много преживява това, че й приписват неща, които не е казвала. Знае, че политиката е игра, мръсна игра и затова съветва жените – че нямат място в политиката. Политиците обаче непрекъснато са я посещавали – и до промените, и след това.

– Приятелството й с Людмила Живкова е известно.

– Да, много близки са били. Любомир Левчев също става неин близък приятел. Според мен е знаела каква участ чака Людмила. Но Ванга е спестявала тежките новини на хората. Когато „виждала“ такова нещо, тя ставала нервна, дори груба. Хората в такива случаи казвали: „Тя ме изгони и нищо не ми каза!“, а Ванга едва е удържала гласа, който й говори за бъдещето.
Ванга е страняла от политиците, защото, първо, няма да предадат точно думите й, а второ – защото често това, което тя казва, на тях не им отърва. Тя казва: „Всички, като се съберете – сини, червени, зелени, тогава България ще се оправи. И когато сложите отпред един честен и умен водач!“

– Така, както е съветвала жените да стоят настрана от политиката, така казва и че руса жена ще оправи България.

– Да, приписват й се тези думи. Но аз нямам потвърждение за тях.

– Има политически предсказания на Ванга, които са се сбъднали, като кървавото разпадане на Югославия и мирното на Чехословакия.

– Да, казва „Югославия ще стане на парчета, оти сърбите псуват Бога“. Тя казва, че ние – сърби, македонци, българи, сме чешити и вярата ни в Бога не е дълбока. Ванга обаче казва, че за България ще стане страшно, когато се заговори за Велика Албания.

– То вече се говори.

– Тя страшните неща винаги през зъби ги казва, вижда ги, знае, че те така или иначе ще станат, но не иска да ни плаши. В книгата ми за Ванга и учените физикът Йордан Георгиев точно това казва – бъдещето е нещо, което паралелно се случва, но ние пристигаме в него. Все едно е влак и не стои на една гара.

– Ванга обаче смята, че България и Македония са едно и може би има предвид Македония, когато говори тези неща, свързани с Велика Албания?

– Не знам. Тя говори, че ще има военен конфликт, не го нарича трета световна война, но казва, че той ще бъде на религиозна основа.

– Споменавала ли е конфликта в Украйна?

– Не. Аз поне не знам. Не съм попадала на нещо, казано за Украйна, под каквато и да било форма. Но сякаш е виждала, че ще дойде време, когато България ще се отдръпне от Русия и е казвала да се държим за Русия. Това е казвала пред много хора – пред Венцислав Медарски, проф. Димитър Филипов.

Тя казва и „не се продавайте на американците за долари“. В началото на 90-те години тя казва – „Питате ме кога ще се оправи България, тръбата трябва да мине през България. Газ да тече.“ Това го казва пред бизнесдамата Марианна Конова, кръщелница на Ванга, с която правих интервю. Засякла съм го и чрез списание „Европа 2001“. Конова имала намерение да се занимава с бензиностанции и затова отива при нея. Ванга подбира много внимателно хората, на които да каже нещо.
Ванга вижда неща, които са изумителни. Преди промените през 1989 г., когато Любомир Левчев идва при нея, тя му казва: „Лошо, Любчо, идва много лошо! Парите сменят своето място!“

Руският писател Валентин Сидоров посещава Ванга през 1979 – 1980 г. Стига до нея чрез Людмила Живкова. Много дълго си говорят и целият разговор излиза в една книжка „Ванга и Людмила“. Там откривам, че тя казва, че светът ще се оправи, когато три страни се съберат в една точка – Русия, Китай и Индия.

– Те в момента са се събрали в една точка – БРИКС, само че там са още Южна Африка и Бразилия.

– Точно. Ванга казва някъде през 1975 г., че „ще дойде на света най-старото учение, то ще тръгне от Русия и навсякъде ще го признаят, дори Америка“. „Питате ме скоро ли ще стане това. Не, не скоро, Сирия още не е паднала“, казва Ванга.

– Най- старото учение обаче са ведите, а те тръгват от Индия, не от Русия.

– Ванга не уточнява кое е най-старото учение. Американският пророк Едгар Кейси, който е на нивото на Ванга, пък казва, че Китай ще стане люлка на християнството.

– Ванга коментира ли е българското битие в Европейския съюз?

– Тя казва, че ще има Балканска федерация, ще се съберат страните от Балканите. Вижда Турция, Гърция, България заедно.

– Да не е имала предвид ЕС, Турция откога кандидатства за ЕС?

– Ванга говори за Балканска федерация. За Македония казва, че ще се върне при майка България – това е един народ. Но тя предсказва и че бившите съветски републики ще се върнат при Русия, както и че социализмът ще се върне под нова форма – по-добра.

– С какво се занимавате сега?

– С „Къщата на куклите“, която създадох преди три години. В момента съм в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“, където за четвърта година провеждаме международен детски фестивал „Магията на куклите“. Вицепрезидентът Маргарита Попова го откри на 7 август. Участваха 240 деца от шест държави. Много хубави кукли направиха децата.

Жени Костадинова е завършила философия в СУ „Св. Климент Охридски“.
Работила е като редактор в студентското предаване „Ку-ку“ и като репортер в националното радио „Хоризонт“.
12 години пише за езотерика и психология във в. „Седмичен Труд“.
Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на пет книги за „Ванга“ Има и три издадени стихосбирки: „Съчки за огън” (2002), „17 цвята любов”(2007) и “Сладко от смокини” (2008).
От три години е управител на арт къща „Куклите“.

Източник: в. „Труд“