Жан-Клод Юнкер: Европа се превърна в „долина на страхове“ и нейните „славни години“ приключват

Европа се превърна в „долина на страхове“ и нейните „славни години“ приключват, заявил президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер. Според него Старият континент в момента се намира в сянката на останалата част на световната икономика, но настоява, че не е точно времето за прекъсване на „любовната афера“ с Европейския съюз, публикува БГНЕС.

В реч на конгреса на Европейската народна партия в Мадрид той признал, че търговският блок губи влияние, тъй като „днес почти 80% от растежа идват от страни извън ЕС“. Юнкер отбелязал, че едновременно спада както относителният дял на ЕС в световния БВП, така и делът на европейското население от това на целия свят. Но президентът на ЕС настоял хората „да се научат да се гордеят с Европа“, доколкото тя вече не е „континент на войни“.

Евроскептиците ще коментират, че анализите на Юнкер дават тласък на техните аргументи, че Великобритания ще процъфтяват извън ЕС чрез увеличаване на своята търговия с други страни по света, пише в. „Дейли мейл“. В същото време британският премиер Дейвид Камерън вероятно ще твърди, че речта на Юнкер подкрепя неговите призиви към ЕС общността да направи повече за изграждане на търговските си връзки със страни извън съюза.

Сегашният президент на ЕК, който е бил премиер на Люксембург, признал, че Европейският съюз „не върви добре“, но казал също, че това е така, защото „в Европа няма достатъчно съюз“. „Ние трябва да поддържаме живи надеждите и мечтите на Европа. Защото Европа също е мечта – не само през нощта, но и през деня. Погледнете разделенията в Европа, пукнатините и счупванията: липсва ни солидарност, защото не обичаме достатъчно.“ „Европа е и любовна връзка – не любовна афера във вулгарния смисъл на думата, а една любовна история. Ние трябва да запазим любовта жива“.

Юнкер казал, че при пътуванията му по света очите на хората „грейват, когато говорят за Европа“, но когато се завърне в “ Брюксел или Люксембург, усещам себе си в долина на страхове“. „Не знаем кои сме и не сме достатъчно горди от постиженията на нашите предшественици,“ добавил в речта си Юнкер. Отминаването на „славните години на Европа“ е причина за спояването на ЕС. „Не е време отново да се разделим на национални съюзи и класи, сега е моментът да бъде гарантирано, че ЕС остава единен“.

На конференцията в Брюксел вицепрезидентът на ЕС Франс Тимерманс предупредил, че миграционната криза може да доведе до края на ЕС. „Предизвикателството за европейския проект днес е екзистенциално. Бежанската криза извади това на бял свят. Това, което преди беше немислимо, сега вече може да си го представим, конкретно разпадането на европейския проект“. Тимерманс също така констатирал, че има сериозна липса на доверие между страните-членки