Жан-Клод Трише: Кризата в Русия застрашава и Европа

Ситуацията с икономическа криза в Русия е изключително сериозна и то не само за страната, но и за целия Европейски съюз, заяви в интервю за CNBC бившият президент на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
Положението в Русия със сигурност е изключително тежко и не само защото имаме геополитическите рискове, свързани с това, което се случи в Украйна и това, което продължава да се случва, но също така и с оглед много силното понижение на цената на петрола, посочи той.
Трише предупреди, че негативните последици от проблемите на Русия, включващи рязка обезценка на рублата и на руския фондов пазар в резултат на спада на цените на петрола и санкции от страна на Запада, не се ограничават само до руската държава.
Свободното падане на рублата отразява „по-слабата позиция на Русия“, заяви Трише и добави, че не е сигурен, че управляването на ситуацията е абсолютно оптимално от оперативна гледна точка от страна на Руската централна банка. Подобна критика имаше и от страна на Владимир Путин по време на годишната пресконференция в четвъртък.
Трише предупреди, че е много важно за Европейския съюз да се опита да намери решение на украинската криза и посочи, че Украйна е заплашена от случващото се в Русия предвид близката икономическа взаимозависимост. Това е един от проблемите, с които трябва да се справим в Европейския съюз и много се надявам, че ще намерим начини, възможно най-бързо, за да стабилизираме ситуацията. Струва ми се, че това е много, много важно както от геополитическа гледна точка, така и от гледна точка на наложените на Русия санкции.
Според него обаче Русия не е единствената заплаха за стабилността в Европа, визирайки много тежкия проблем с ниската инфлация в еврозоната.
На този фон Европейската централна банка (ЕЦБ) е в правото си да обмисли възможност за използване на пълния арсенал от налични оръжия, за да се справи с ниския икономически растеж и дори да предприеме нестандартни мерки като „количествено улеснения“ (закупуване на държавни облигации), предполага Жан-Клод Трише.
Коментари бившия шеф на ЕЦБ идват в момент на сериозно обсъждане в рамките на централната банка докъде трябва да стигне, за да стимулира анемичния икономически растеж и инфлация в еврозоната.

Трише заяви, че би било законосъобразно ЕЦБ да обмисли възможността за закупуване на държавни облигации при условие, че по този начин не се замества това, което трябва да свършат съответните правителства, парламенти и частния сектор./Бнр