ЕС разшири санкциите срещу Русия

Европейският съюз забрани на европейски компании да предоставят на руски партньори услуги в проучването и добива на дълбоководен и арктически нефт, а също и сътрудничество в добива на шистов нефт, се съобщава в документа, публикуван в официалното списание на Европейския съюз, предаде «Интерфакс».

Става дума за сондиране и геоложко проучване. По-рано Европейският съюз беше въвел забрана върху доставките в Русия на технологическо оборудване за нефтената сфера.

Европейският съюз ограничава достъп до европейски пазари на „Оборонпром“, Обединената авиостроителна корпорация, „Уралвагонзавод“, „Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпром нефт“. На инвеститори от Европейския съюз – както частни лица, така и компании – им се забранява предоставянето на кредити за срок над 30 дни, да купуват и продават техни нови облигации, акции финансови инструменти със срок над 30 дни.

Също така, ЕС разшири санкциите си и спрямо отбранителния сектор на Руската Федерация, като забрани на европейски компании да продават продукция с двойно предназначение на 9 руски предприятия, съобщи официалното списание на ЕС.

В списъка, по-специално, са включени концерн „Калашников“, „Тулски оръжеен завод“, концерн „Алмаз-Антей“, обединение „Базалт“.

Разширен е и санкционният  списъка с имена. В него са добавени  нови 24 лица.  Сред тях са ръководителят на „Ростех“ Сергей Чемезов, заместник-председателят на Държавната Дума Владимир Жириновски, депутатите Светлана Журова, Владимир Левичев, Игор Лебедев, Иван Мелников, Александър Бабаков.

В черния списък са е и премиерът на Донецка народна република Александър Захарченко и други ръководители на ДНР. По този начин списъкът с индивидуалните санкции се разшири до 119 души.

Европейските санкции важат и за руските държавни банки. Ограниченията засягат „Сбербанк“, „ВТБ“, „Газпромбанк“, „ВЕБ“ и „Росселхозбанк“.

Отсега европейски банки и инвестиционни компании не могат да кредитират руски банки, попаднали в черния списък, а също да им оказват различни финансови услуги. Забранени са операциите с нови облигации и други ценни книжа със срок на действие над 30 дни.