ЕС разглежда въпроса за въвеждането на нови санкции срещу Русия

Съветът на ЕС на ниво посланици ще оцени днес изпълняването от страна на Русия на четирите изисквания на Евросъюза за деескалация на ситуацията в Източна Украйна. Това съобщи Майя Косянчич, прессекретар на Върховния представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

„Съветът на ЕС пристъпва към оценка на обстановката. Очаквам, че първата стъпка ще бъде предприета днес на ниво постоянни представители (от 28 страни от ЕС в Брюксел). Паралелно с това ще бъдат продължени усилията за деескалация на конфликта“, заяви Косянчич, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на 27 юни след подписването на договора за асоцииране с Украйна, бяха формулирани четири изисквания към Русия, като в случай, че те не бъдат изпълнени в срок до 30 юни, ще бъде разгледана възможността за въвеждане на нови санкции срещу РФ.

ЕС поиска създаването на «механизъм за мониторинг на съблюдаването на режима за прекратяване на огъня и ефективен контрол над границата под наблюдението на мисията на ОССЕ», както и да бъдат върнати на правителствените сили граничните пунктове «Изварино», «Должанский», «Красний партизан». «Да бъдат освободени всички заложници, включително и наблюдателите на ОССЕ» и започване на «всеобхватни преговори за пускането в действие на мирния план на Порошенко».