ЕС предложи допълнителна финансова помощ на Украйна в размер до 1,8 млрд. евро

Европейският съюз (ЕС) обеща по-голяма помощ за Украйна, предлагайки да предостави допълнителни средносрочни заеми в размер до 1,8 млрд. евро, които да бъдат предоставени на властите в Киев през тази и през следващата години, заяви Европейската комисия (ЕК). Предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от отделните правителства в ЕС и от Европейския парламент, съобщи БНР.

Европа остава обединена зад Украйна, заяви президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи, че санкциите на ЕС срещу Русия във връзка с намесата й в конфликта в Източна Украйна могат да бъдат отменени само ако има пълното прилагане на споразумението, подписано през септември в Минск между Киев и проруските бунтовници.

Говорейки по време на пресконференция в Берлин с гостуващия в страната украински премиер Арсений Яценюк, Меркел заяви, че не очаква премахване на санкциите, свързани с Крим, тъй като това ще изисква отмяна на анексирането на територията от страна на Русия.

Меркел също така посочи, че Яценюк е представил убедителни аргументи относно плановете за реформи. Тя допълни, че в следващите дни ще стане ясно дали предложената среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия ще се проведе, както беше планирано по-късно този месец в столицата на Казахстан Астана.