ЕС подготвя нови санкции срещу отделни руски граждани

ЕС може да предприеме нови санкции по отношение на отделни руски граждани: в разширения списък от над 100 души влизат имената на някои политици, членове на Съвета за сигурност и журналисти, предаде РИА Новости.

В средата на март агенция Ройтерс съобщи, че ЕС е съставил списък от 120-130 високопоставени руски чиновници, които могат да бъдат засегнати от санкции във връзка със ситуацията в Украйна. Имената на чиновниците не бяха нозовани. По-късно ЕС въведе индивидуални санкции на около 30 души.
По информация на в. „Коммерсант” такъв списък действително съществува и в него са упоменати 107 имена, като на част от тях вече са били наложени санкции. В същото време, пише още вестникът, списъкът не означава, че всички, упоменати в него, ще бъдат засегнати.

„Фигуриращите в „черния списък” <…> са разделени на пет групи”, пише още в. „Коммерсант”. В първата група влизат сенаторите, в частност, заместник председателят на Съвета на Федерацията Александър Торшин и Иляс Умаханов, а също и целият състав на Съвета на Държавната Дума и други депутати. Втората група, според вестника, е съставена от членовете на Съвета за сигурност на Русия, с изключение на президента Владимир Путин, министър председателя Дмитрий Медведев и външния министър Серегей Лавров.

Третата група от списъка включва представители на руското Министерство на отбраната и ФСБ. Четвъртата група е съставена от бизнесмени и в нея не присъстват имена, а петата група-това са медийните организации и журналистите, посочва още вестникът.

Според изданието, новите санкции могат да бъдат въведени в случай на ескалация на ситуацията в Украйна.
Въвеждането на икономически санкции от страна на ЕС към Русия е тема на разговор вече няколко седмици, но решение все още не е последвало. При това от руското външно министерство заявиха, че разговорите относно въвеждане на санкции за Русия са неуместни, а наказанията, наложени на руските политици отразяват нежеланието да се признае действителността и стремежа за налагане на едностранни небалансирани подходи.

Как руснаците приеха санкциите от страна на Запада

Почти една трета от руското население (27%) прие с неразбиране съобщението за налагане на санкции на Русия от ЕС, у 35 % то предизвика недоволство и възмущение, 8 % бяха разтревожени, а 26 % проявиха незаинтересованост.

Болшинството от анкетираните обясняват реакциите на Запада с враждебното отношение към Русия и стремежа да се възползват от момента, за да окажат натиск над Русия. Според 20 % от руското население, такава реакция е свързана с неразбирането на ситуацията в Украйна.