ЕС отлага новите санкции на Москва до срещата в Минск

Външните министри от ЕС се договориха да отложат включването на нови лица в списъка със санкции заради украинската криза до срещата в Минск в сряда, съобщи френският първи дипломат Лоран Фабиюс. Така ще има време да се види дали четиристранната среща между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция ще постигне някакъв напредък.

Принцпно санкциите са одобрени, но прилагането им ще зависи от развитието на ситуацията, каза Фабиюс и добави, че министрите ще направят оценка идния понеделник.

Очаква се в сряда да има среща на високо ниво в Минск на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, на която те ще
се се опитат да договорят прекратяване на огъня в Украйна. По-рано днес обаче германският външен министър Франк-Валтер
Щайнмайер заяви, че подготовката за тази среща все още тече и не е сигурно дали ще се състои.

Междувременно стана известно, че ЕС е загубил 21 милиарда евро от санкциите срещу Русия. Цифрите съобщи испанският външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргало, цитиран от Агенция Франс. За първи път официален европейски представител оповестява конкретна цифра за щетите от ограниченията срещу Москва. Според Гарсия-Маргало Испания е била най-ощетена в сферите на селското стопанство и туризма.

Гарсия-Маргальо също изрази увереност, че ако сега бъде доставено оръжие на Украйна, това би допринесло за разрастването на конфликта. Маргальо направи изявлението си в навечерието на визитата си в Киев. Министърът подчерта, че е важно да се постигне споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна:

– Ситуацията, в която се намираме, е много сериозна. Може би тези преговори са последната възможност за постигането на споразумение. То би позволило да се избегнат нови санкции на ЕС срещу Русия, които биха имали тежки последици за всички./ Сега