ЕС одобри преразпределението на 120 000 бежанци

В Брюксел се проведе извънреден Съвет на министрите на вътрешните работи и на правосъдието. На него държавите членки одобриха преразпределението на 120 хиляди бежанци, нещо което не успяха да постигнат на предишното си заседание миналата седмица. Причината е съпротивата на някои централно и източно-европейски държави, които се чувстват изнудвани и категорично отказват да приемат насила бежанци, пише ekipnews.com.

До сегашното решение се стигна след промяна на системата за гласуване от единодушие на квалифицирано мнозинство и по този начин се избегна блокирането от държавите, които не са съгласни да приемат задължителни квоти бежанци. Така въпреки че против гласуваха Румъния, Чехия, Словакия и Унгария, а Финландия се въздържа, решението бе прието.

То се отнася като начало за 66 хиляди бежанци, които ще бъдат разпределени от Италия и Гърция в други държави. Освен това в продължение на 1 година други 54 хиляди от Унгария също ще бъдат релокализирани. България очаквано подкрепи решението, обяви го предварително вицепремиерът Румяна Бъчварова, която дойде в Брюксел с готова позиция. По-късно стана ясно, че в последния момент преди гласуването Полша е променила позицията си и е подкрепила предложението на Комисията.

Германия заплаши със спиране на еврофондовете тези държави, които откажат да приемат бежанци, а Европейската комисия започна наказателни процедури срещу тях. Те пък от своя страна твърдят, че ако силово им бъде наложено да приемат емигранти, ще сезират Съда на Европейския съюз в Люксембург, тъй като считат, че предложението на комисията е незаконно.

Темата за кризата с бежанците ще се разглежда и на извънредна среща на върха на лидерите на държавите членки днес. Те трябва да одобрят и споразумението на вътрешните министри.