ЕС одобри екшън-план за Турция и мигрантите

Автор: Румен Пенчев, „Стандарт“.

Европейският съюз и Турция се разбраха за екшън-план, който ще доведе до спиране на бежанския поток от страната към ЕС. Това стана ясно късно снощи, след като заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс се завърна от разговори в Анкара с турския президент Реждеб Ердоган.

Общността вероятно ще предложи три милиарда евро на Турция под различна форма и либерализация на визите, информира БНТ като се позовава на вестник „Файненшъл Таймс“. Тези условия бяха обсъдени на редовен съвет в Брюксел на европейските лидери.

Близо 600 хиляди мигранти са стигнали до ЕС от началото на година, като голяма част от тях пътуват от Турция към Гърция, преди в крайна сметка да се насочат към сърцевината на Стария континент.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск бе позитивен, след първия ден от срещата на върха. „Искам да изразя оптимизъм, тъй като ние взехме важни решения относно защитата на външните граници на ЕС. Одобрихме съвместен план за действие с Турция“, каза той.

Срещата на върха увеличи пълномощията на Европейската агенция Frontex да връща мигранти в родината им. „Ние решихме да засилим мандата на агенция Frontex. През следващите месеци тя ще се развие в по-функционална структура. Нашата цел е да дадем на Frontex правомощия да връщат нелегални имигранти“, добави Туск, цитиран от „Фокус“.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че страните-членки на ЕС обмислят отпускането на финансовата помощ за Анкара, а ако бъде одобрено споразумението, това означава, че Турция ще получи шест пъти повече пари за поддръжка на бежанските лагери и други дейности, отколкото беше предложил първоначално ЕС. Юнкер заяви, че преговорите относно сумата, която ще бъде отпусната на Турция, ще продължат в следващите дни.

Освен това ще започне либерализация на визовия режим за турските граждани. Ще бъдат отворени и нови преговорни глави за членство на Турция в Европейския съюз. „Има още много работа, но не може да се каже, че не сме свършили нищо“, заяви пък Меркел.