Европа обвини Турция в отстъпление от върховенството на закона

ЕС обвини Турция в отстъпление от върховенството на закона, правата и средствата за масово осведомяване, призовавайки новото правителство да предприеме спешни действия. Това се казва в доклада за напредъка на ЕС, чието публикуване Брюксел забави заради провежданите предсрочни избори в страната. Те бяха спечелени от Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съосновател е президентът Реджеп Ердоган.

В доклада се подчертава цялостна негативна тенденция в спазването на върховенството на закона и основните права. Според текста се наблюдава „сериозно отстъпление“ от принципите на свободата на изразяване, а съдебната система е била подкопана. Докладът посочва още, че вътре в държавата е имало действия, които „са срещу европейските стандарти“. В документа се отбелязва наличието на криминални дела срещу журналисти и писатели, сплашване на медии и промени в закона за интернет. „След няколко години на прогрес по отношение на свободата на изразяване, през последните две години се наблюдава сериозно отстъпление“, се посочва в текста. В него се казва също, че „независимостта на съдебната система и принципа за разделение на властите се подкопават от 2014 г. насам, а съдиите и прокурорите са били под силен политически натиск“.

Според Брюксел в страната се наблюдава и „значително влошаване на нейната ситуация по отношение на сигурността“, в това число и самоубийственият атентат по време на мирно шествие преди изборите на 1 ноември, както и провала на примирието между Анкара и кюрдските бунтовници. Публикуването на доклада идва само месец след като ЕС сключи споразумение за сътрудничество с Турция за мигрантите, което включва и финансова помощ в размер на 3 млрд. евро.

 

Източник: БГНЕС.