ЕС не е готов да разшири санкциите срещу Русия поради риск от разрушаване на сътрудничеството с Москва

Както съобщи изданието The Independent, съгласието на опълченците в Украйна да предадат черните кутии на малайзийския Боинг 777, както и да започнат процеса на репатриация на останките на загиналите пътници, всичко това подсили позициите на европейските политици, утвърждаващи, че по-нататъшните санкции срещу Русия само могат да усложнят сътрудничеството с Москва.

Източник от британското правителство съобщи пред журналисти, че неотстъпчивостта по този въпрос от страна на Париж и Берлин прави малко вероятно съгласуването на нови санкции на срещата на външните министри на страните-членки на ЕС, която ще се проведе на 22 юли.

Нека припомним, че британският премиер Дейвид Камерън по-рано заяви в парламента, че страните от ЕС трябва да въведат „трета фаза“ от санкции, които да засегнат организации и цели отрасли на икономиката, както и да прекратят доставките на оръжие за Русия. Главата на правителството на Обединеното кралство призова също и към разширяване на вече действащите санкции срещу Русия.

В днешната ситуация обаче, според диполмати от ЕС, Европа едва ли ще послуша Великобритания. Най-вероятният изход от брюкселската среща във вторник е разширението на списъка от лица и компании, срещу които да бъдат въведени старите санкции.

По този въпрос Лондон е настроен доста по-решително в сравнение с Париж и Берлин, които се опасяват, че незабавното разширяване на ограничителните мерки може да се окаже контрапродуктивно. Според тях, санкциите могат да се отразят на готовността на Русия за сътрудничество при провеждането на разследване на катастрофата на Боинг 777. Освен това, за тях разширяването на санкциите днес не е никак изгодно.

В частност, през октомври тази година Франция трябва да предаде на Русия първия хеликоптероносач „Мистрал“. Договорът на стойност €1,2 млрд за доставката на два хеликоптероносача „Мистрал“ за ВМФ на Русия бе подписан през юни 2011 г. Към дадения момент не  са приети санкционни решения, които биха могли да прекратят договора, макар че, според френският президент Франсоа Оланд, осъществяването на доставките ще зависи изцяло от позицията на Москва по отношение на украинската криза.