ЕС и Русия ще обсъдят енергийните връзки и сигурността на доставките

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за енергийния съюз Марош Шефчович ще проведе среща с руския енергиен министър Александър Новак през есента, в рамките на която ще бъдат обсъдени отношенията между Брюксел и Москва в областта на енергетиката, включително сигурността на доставките, съобщава електронното издание New Europe, като се позовава на говорител на ЕК.

„Когато вицепредседателят Шефчович и министър Новак се срещнаха през юни на изложението в Астана, те наистина се съгласиха да се срещнат отново през есента. В момента се разглеждат възможни дати, но не е потвърден ден. Дневният ред все още не е определен. Очакваме преговори по въпроси, свързани с енергийните отношения между ЕС и Русия, включително сигурността на доставките“, уточни говорител на ЕК, допълвайки, че сред обсъжданите теми ще бъде и проектът „Северен поток-2“. Руският енергиен министър отбеляза, че Москва предполага, че „европейските партньори са заинтересовани от изпълнението на този проект“. Новак припомни, че „Северен поток-2“ вече е стартиран и частично финансиран.

Съгласно думите на Новак, дискусиите ще включват енергийните отношения, особено в петролния и газовия сектор, електроенергията, изпълнението на големи инфраструктурни проекти, енергийните доставки, природния газ и, разбира се, въпросите, свързани с бъдещите отношения с балтийските републики, предаде „Фокус“.