Естонска фигуристка лишена от стипендия заради желание да представя Русия

Естонската състезателка по фигурно пързаляне Наталия Забияко, която прояви желание да се състезава за Русия, ще бъде лишена от спортна стипендия в размер на 840 евро за половин година, съобщи РИА Новости.

Самата Забияко не е изненадана от решението на естонския Съюз по фигурно пързаляне. „ Тази стипендия не е достатъчна, но подобна реакция от страна на Федерацията по фигурно пързаляне е очаквана. Отчитайки реакцията им по повод моето решение да представя Русия, тази инициатива не е изненадваща”, заяви фигуристката.

Забияко обясни решението си да представи Русия на състезанието със стремеж да премине на по-високо ниво. Предложението фигуристката е получила по време на световния Шампионат в Япония. Тя има намерение също така да получи руско гражданство.

Партньор на Забияко в последно време е руският фигурист Александър Забоев, на когото бе отказано естонско гражданство, поради което двойката не прие участие в Олимпиадата в Сочи. На Световния шампионат през 2014 г. Забияко и Забоев заеха 19-то място, а на Европейския – 10-то.