“Доналд Кук“ отново влезе в Черно море

Ескадреният миноносец на военноморските сили на САЩ „Доналд Кук” е навлязъл в акваторията на Черно море,съобщи „Интерфакс“, позовавайки се на информация от сайта на шести флот на Съединените щати.В публикуваното съобщение пише още, че корабът има за цел „осигуряването на мира и стабилността в региона”.

Командирът на плавателния съд е заявил, че появата на „Доналд Кук” в Черно море е също така потвърждение на американската отговорност към съюзниците на страната в НАТО. Американските военноморски сили изпращат редовно кораби в Черно море съгласно международното законодателство.
„Доналд Кук“ вече бе в Черно море тази година, в периода 10-24 април, когато посети румънското пристанище Констанца. Руски изтребител прелетя тогава неколкократно близо до кораба на малка височина.

Междувременно руският постоянен представител в НАТО Александър Грушко отчете, че Черно море се превръща в място на постоянно присъствие на извънрегионални държави, предаде ТАСС.Грушко отбеляза, че не е ясно какво правят те там. „Няма никаква необходимост от присъствието на тези държави в Черно море“, подчерта той по видеомост от Брюксел.