Ерусалим очаква руските посолства

Русия е готова да премести своите посолства от Израел и Палестина в западната и източната част на Ерусалим, пише вестник „Известия“, цитирана от ИА Фокус.

Но Москва изхожда от позицията, че това трябва да бъде предшествано от успехи в преговорния процес между страните. Израелски политици подкрепиха тази позиция пред руското издание. В Палестина отбелязаха, че преместването на посолството в Израел трябва да се случи едновременно с преместването на дипломатическото представителство от Рамала в Източен Ерусалим.
„Русия призна статуса на Източен Ерусалим като столица на бъдещата палестинска държава, а заедно с това призна Западен Ерусалим за столица на Израел. Русия ще може да обсъжда преместването на своите дипломатически представителства след като палестинско-израелският конфликт бъде разрешен и се вижда политически напредък в преговорния процес“, отбеляза източник от руските дипломатически кръгове.
В Тел Авив очакват, че скоро всички чужди посолства ще бъдат преместени в Ерусалим. „Всички държавни институции функционират именно в този град. Освен това, когато пристигат чуждестранни делегации, ги приемат в Ерусалим. Разбира се, Израел може да гарантира сигурността на всички дипломатически представителства“, коментира министърът по делата на Ерусалим Зеев Елкин.