Ердоган: С Русия имаме общи цели и добро сътрудничество в Сирия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като ефективно сътрудничеството с Русия по Сирия и отбеляза, че двете страни общи цели. Той заяви това в Анкара преди да излети в Сочи, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин, предава БГНЕС.

„С Русия направихме много стъпки за урегулиране на ситуацията в Сирия, за намирането на политическо решение. Ние имаме ефективно сътрудничество и общи цели. Без съмнение една от най-главните теми на нашите преговори в Сочи ще бъде именно Сирия“, каза Ердоган.

Той се надява, че заедно с Путин „в Сочи ще бъде изработен план как на практика да се реализират всички приети решения по сирийския въпрос“.

“Турция и Русия имат общи цели в Сирия. Това е бързото прекратяване на кръвопролитията, защитата на териториалната цялост на Сирия и достигането на политическо решение на кризата. Турция не може спокойно да наблюдава кръвопролитията в Сирия, затова отделяме голямо внимание на режима на прекратяване на огъня, чийто гарант сме в рамките на решенията, приети в Астана“, подчерта Ердоган.

Турският президент посочи, че ще „продължи съвместната работа с Русия за осъществяването на мирното политическо урегулиране в Сирия“.