Ердоган отново отхвърли обвиненията за участието на турското ръководство в контрабандата на петрол

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново отхвърли обвиненията за участието на ръководството на страната в контрабандата на петрол, добиван в сирийските райони, контролирани от терористичната групировка „Ислямска държава“, предаде ТАСС.

„Турция още не е загубила съвестта си, за да получава петрол от терористични организации“, каза той в Катар. Изказването на Ердоган в пряк ефир бе излъчено от турска телевизия.

Турският президент отбеляза също, че Турция не иска да изостря напрежението в отношенията си с Русия, но е готова да приеме ответни мерки. „Ние не се държахме емоционално и няма да го правим. Нямаме за цел да изостряме това напрежение. Ние ще действаме по дипломатични методи. Ако Русия продължи да се държи по този начин, в отговор ние ще приемем свои мерки. Със съжаление наблюдаваме непропорционалната реакция на Русия“, каза Ердоган.

Зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов по-рано заяви, че турското политическо ръководство е въвлечено в незаконен добив и износ на петрол от Сирия и Ирак.