Ердоган обеща да защитава гагаузите от Кишинев

Лидерът на Гагаузката автономия Ирина Влах се обърна към посланиците на страните от Запада и Русия с изявление за дестабилизиране от Кишинев на ситуацията в региона. Пред вестник Независимая газета“  Влах казва, че да защитава гагаузите е обещал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, когото тя вчера имаше среща.

Тя разказва, че молдовските сили за сигурност са провели в Гагаузия поредица арести на обществени активисти. По думите й, целта на натиска над Комрат, столицата на Гагаузия, е смяна на ръководството на Народното събрание на автономията.
Териториална административна единица Гагаузия, намираща се в южната част на Молдова, е единственото място в света, където компактно живеят 200 000 гагаузи. Те се появяват в степите на Буджак преди повече от два века, бягайки от войните на Балканите.

Старите хора в Гагаузия разказват, че „руските царе разрешили на гагаузите да се установят тук, да си отворят национално училище и да спазват своите обичаи.“ Затова, казват старейшините „гледаме към турците, а сърцето ни е с Русия.“ Гагаузката автономия традиционно се нарича проруска: там функционират руски училища и хората винаги са се опитвали да поддържат връзки с Русия, дори когато Кишинев беше против такъв курс. За Комрат винаги са били отворени руските университети (има квота за безплатно образование за гагузките деца във вузовете на Руската федерация), както и  трудовия и стоковия пазар. Председателят на Народното събрание на Гагаузия, Дмитрий Константинов сподели: „Нямаме проблеми с Русия -ние сме  износители на плодове, зеленчуци, консерви.“ За останалата част от Молдова, това не важи.

Трябва да се отбележи, че и Турция отдавна помага на хората, които, според турските дипломати, „говорят езика на предците си.“ Както и Русия, Турция осигурява на абитуриентите от Гагаузия стипендии за обучение в университетите си. Много гагаузи работят в Турция. В Гагаузия постъпват и турски инвестиции. Според Ирина Влах, в резултат на автономност, в Гагаузия се появиха нови работни места и се повиши жизнения стандарт.