Ердоган: Няма да позволим на никого да премине на запад от река Ефрат

Турският президент Реджеп Ердоган заяви,че съюзниците на страната му в борбата срещу „Ислямска държава“(ИД) се доближават до идеята за създаване на зона за сигурност в Северна Сирия. Ердоган допълни, че не става дума за буферна зона, а място, където населението да бъде под защитата на военновъздушните сили, в случай на атаки от страна на ИД и други терористични групи, между които турският президент посочи и сирийските кюрдски бунтовници.

„Няма да позволим на никого да премине на запад от река Ефрат“, каза Ердоган на брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на Г-20, която ще се състои на 15-и и 16-и ноември в Анталия, в която ще участват Барак Обама, Владимир Путин и други световни лидери.

В същото време турският президент подчерта, че страната му ще предприеме редица важни стъпки в борбата срещу ИД и другите терористични организации. „Досега положихме много усилия в борбата срещу терора и ние сме готови да предприемем още стъпки, с които ще засилим натиска срещу ИД, на първо място, и в партньорство с коалицията, водена от САЩ, посочи още той.
По думите на Ердоган, освен базата Инджирлик, която се ползва от ВВС на САЩ, Турция може да предостави и други военни бази за удари срещу джихадистите.

 

Източник: „Дума“.