Ердоган: Използването на С-400 срещу турски изтребители би било агресия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за CNN, че ще счита за агресия използването на зенитните комплекси С-400 „Триумф“ срещу турски изтребители в Сирия, предаде РИА Новости.

На въпроса за това, как Анкара ще реагира в случай, че турски военен самолет наруши въздушното пространство на Сирия и бъде свален от системите С-400, Ердоган отговори: „Не искаме да виждаме каквато и да е ескалация в региона. Не искаме да участваме в това. Но тези, които застават на страната на Сирия и помагат за ръста на напрежението, мисля, носят отговорност за това”.

По думите му, „такъв инцидент е възможен и той ще принуди Турция да предприеме допълнителни мерки, които, безусловно, не се обсъждат”. „Разбира се, това ще бъде агресия по отношение на нашето право на суверенитет, за държавата е естествено да защити това свое право”, добави той.

Отговаряйки на въпрос за това, оценява ли прехвърлянето от страна на Русия на зенитния ракетен комплекс С-400 „Труимф“ в Сирия като заплаха за Турция и другите членове на коалицията под ръководството на САЩ, Ердоган отбеляза: „Както знаете, Русия отдавна оказва подкрепа на Сирия в сферата на отбраната, още от времето на управлението на бащата на (Башар) Асад. Русия продаваше или предаваше на Сирия подобни ракетни системи. Не може да се твърди, че това не е било направено миналата година“.

„Какви могат да бъдат последствията? Разбира се, ние не бихме искали да виждаме подобно нещо, това за нас не е много благоприятна ситуация, – каза Ердоган. – Ние продължаваме внимателно да следим развитието на събитията в региона. Не бихме искали да бъдем участници в тази надпревара“.

Кой трябва да се извини

По-рано Ердоган заяви, че Анкара не смята да се извинява за сваления руски самолет Су-24.

„Тези, които нарушиха въздушното ни пространство, трябва да се извинят“, заяви той.

В същото време Ердоган твърди, че Турция не е знаела, че сваленият самолет е бил руски и отбеляза, че Анкара би постъпила по друг начин, ако е разполагала с информация чий е самолетът.

„Два самолета нарушиха въздушното ни пространство. За пет минути те получиха десет предупреждения. Чак след като свалихме самолета, ние разбрахме, че той е руски. Действията ни не бяха насочени срещу Русия, а се явяваха защита за националната ни сигурност. Нито с Русия, нито с която и да било друга страна Турция не възнамерява да воюва“, каза Ердоган.

Той заяви, че Анкара не е заинтересована от влошаването на отношенията с Москва. „Турция изобщо не е искала да се случи инцидент, подобен на днешния, но за съжаление, той се случи. Но ние не го оценяваме като източник на напрежение. Нашите страни трябва да си подадат ръка и да продължат сътрудничеството си“, счита турският президент.

Позицията на Москва

Руският президент Владимир Путин заяви след смъртта на руските военни, че Русия ще гарантира сигурността на авиацията си. „Затова ние разположихме там съвременната система С-400, тя действа на далечни разстояния и е една от най-ефективните системи от подобен род в света“, отбеляза руският президент.

Той нарече „глупости и извинения“ твърденията на ВВС на Турция, че не са могли да разпознаят, че сваленият самолет е руски.

„Какво, ако бяха разбрали, че това е американски самолет, щяха да го ударят по американски ли? Това са глупости. Това са извинения“, каза Путин.

Той изрази съжаление, че вместо да бъде изяснена ситуацията, „ние слушаме такива неясни обяснения и изказвания за това, че дори няма за какво да се извинят“.

По-рано Путин заяви, че „се създава впечатлението, че турското ръководство съзнателно води руско-турските отношения до задънена улица“.

С-400 на базата „Хмеймим“

Москва прие решението да прехвърли на авиобазата „Хмеймим“ в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка, комплекси С-400 след като ВВС на Турция във вторник свалиха руски бомбардировач Су-24. Анкара твърди, че сваленият самолет е нарушил въздушното пространство на страната. Руското министерство на отбраната заяви, че Су-24М се е намирал само над сирийска територия и „нарушаване на въздушното пространство на Турция не е имало“.