Емоционален и красив зонален кръг на фестивала „Пуст всегда будет солнце 2018“ се проведе в Ямбол

Много красота, слънчеви детски усмивки, популярни руски песни и  музика, изящни танци  и  разнообразни хореографски решения  имаше на ямболската сцена. Така, като пъстър и шумен празник, премина зоналният кръг на Националния фестивал за руска поезия песен и танц 2018 г, проведен на 16 юни в град Ямбол.

            Безспорно най-затруднени бяха членовете на журито, които трябваше да класират най-добрите сред отличените участници на  областните кръгове в Ямбол, Бургас, Стара Загора, , Сливен и Хасково.

            Стиховете, песните и танците  на децата и учениците  бяха впечатляващи, всички  подготвени, мотивирани,  с грейнали лица,  дадоха най-доброто от себе си и достойно се представиха, за да изпълнят  очакванията на своите ръководители и развълнуваните си родители.

          Преди пет години в Ямбол се проведе първият зонален кръг на фестивала и отново, тази година инж. Стоян Проданов, Главен координатор на НДР за област Ямбол, бе домакин на детския празник. В приветствието си той поздрави всички гости и своите  колеги- русофили. На участниците пожела успешно представяне, а на журито- обективно и коректно оценяване и класиране. Инж. Проданов подчерта, че този фестивал се е утвърдил  като едно голямо събитие на русофилите в Р България , което обединява усилията на децата, учителите, ръководителите и родителите за популяризиране на руския език, литература, култура и изкуство и за формиране на положително отношение към Русия и руския народ.

          Пред организаторите, участниците и гостите на фестивала бе прочетено Приветствие на извънредния и пълномощен посланик на  Руската федерация  в Р България А.А. Макаров по повод провеждането на Националния фестивал за руска поезия, песен и танци „Пусть всегда будет солнце“ . Според него такива мащабни мероприятия утвърждават общите исторически и културни корени на славянските  братски народи на  България и Русия.

           Специална благодарност инж. Стоян Проданов отправи  към  секретаря  на НТС   „Джон Атанасов“ Ангел Ангелов ,  който,  с голям ентусиазъм и съпричастност,  отново отвори вратите на НТС и създаде необходимите условия за  добрата организация и спокойното  протичане на фестивала.

             Голямо съдействие и подкрепа оказа при провеждането на зоналния кръг  и  Мария Свиленова, член на националното ръководство на Национално Движение „Русофили“, която    отговорно  и компетентно  проследи работата на журито по време на представянето на децата и при оценката и класирането на най-добрите от тях. Според регламента, само класираните на първи места в различните възрастови групи и жанрове, ще продължат участието си на националния кръг в  гр. Казанлък през месец септември.

            Вълната на шеметното преживяване, което ни създадоха децата от Бургас, Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол утихна  и отшумя за кратно, за да се надигне отново и още по-високо и красиво  на сцената на град  Казанлък за нови емоции и  вълнуващи срещи.