ЕК ще преговаря с Русия за Южен поток

Държавите-членки на ЕС са дали мандат на заместник-председателя на Европейската комисия /ЕК/ по енергийния съюз Марош Шевчович да изясни ситуацията около позиция на Русия към изграждането на проекта Южен поток. Това стана ясно след среща в Брюксел между комисар Шевчович и министрите на енергетиката на Унгария, Словения, Австрия, Хърватия, Италия, Гърция, България и Румъния.

От Българска страна в срещата участва заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. Той обясни, че очаква ЕК да излезе с ясна и еднозначна позиция по отношение на Южен поток.

По време на срещата е било обърнато специално внимание на факта, че трябва да бъдат изградени интерконекторните връзки в Югоизточна Европа и по-специално тези на България със съседните страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия.

Държавите-членки са взели решение да бъде създадена работна група на високо равнище за координиране усилията за изграждането и развитието на трансграничните енергийни проекти, съобщиха още от прессекретариата на Министерски съвет./Економи