Експерт: САЩ използват „руската заплаха”, за да „сложат верига на врата на Европа”

Според Валери Коровин, директор на Центъра за геополитически изследвания, покачването на разходите за отбрана сред европейските членовете на НАТО е обосновано от въображаемата „руска заплаха”, и е обединяваща идея за членството на Източна Европа в ЕС, както и за смисъла от съществуването на ЕС, пише руското англоезично електронно издание „Спутник”, предаде fbr.bg.

Коментарът му е предизвикан от скорошните изказвания на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че разходите за отбрана сред членовете на НАТО са се увеличили за първи път от 10 години насам, което е породено от страха от „руската агресия” и мигрантската криза в Средиземноморието.

„Европа достигна до идейна и цивилизационна задънена улица,” добавя Коровин. „Тя е разводнена и няма никаква идея в каква посока да се развива по-нататък.”

Политическият анализатор предполага, че Европа вече няма обединяваща цел, която той нарича „събирателна точка”.

Затова Вашингтон насажда русофобия и страх от т. нар. „руска агресия”, което е „мобилизираща идея за европейското общество”.

САЩ преследва определена цел – да „обвърже” Европа към себе си.

„Това е изкуствена идея, измислена от САЩ, за да „обвърже Европа към себе си, да я свали на колене и да постави верига около врата ѝ”.

За да постигне тази цел, Вашингтон разиграва тази „руска заплаха”, „руска опасност” и „руските козове”.

„Сблъскваме се с несигурност, с повече заплахи, повече предизвикателства за сигурността, и се нуждаем от единство, сила и стабилност,” заявява Столтенберг пред „Файненшъл таймс”.

Балтийските държави, които граничат с Русия, направиха най-големите промени. Бюджетът за отбрана на Латвия тази година се е увеличил с 60%. В Литва увеличението е 35 %, а в Естония – 9%. Полша, която е главната източноевропейска военна сила, увеличава разходите за отбрана с 9%.