Експерт: САЩ водят шизофренична външна политика

Администрацията на американския президент Барак Обама се оказала в незавидно положение, защото ръководството на страната осъзнава, че стратегията на САЩ може да доведе до катастрофа. Това разказа в интервю за RT координаторът на антивоенната коалиция ANSWER Брайън Бекер.

„Америка доставяше оръжие и пари на въоръжените терористични групировки, включително и на „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“. През 2011 г. американците свалиха правителството в Либия. Тези действия освободиха политическото пространство за радикалните групировки. „Ислямска държава“ набираше сила, а Обама както и преди уверяваше, че тя не представлява сериозна опасност и че САЩ могат да удържат активността на екстремистите“, каза Бекер.

Той отбеляза, че терористите са излезли извън контрол – те взривиха граждански самолет над Синайския полуостров, извършиха атентатите в Париж, Турция, в южната част на Бейрут и даже в САЩ.

„Отговорността за това лежи върху Вашингтон. Но съдейки по всичко, явно на Обама не му достига решителност да каже, че страната му трябва да сътрудничи със сирийската армия. Това е главната и абсолютно незаменима боева сила и без нея ще бъде трудно да се победи „Ислямска държава“. И, разбира се, е необходимо да се сътрудничи с Русия. Като резултат се получава, че САЩ провеждат едва ли не шизофренна външна политика“, счита експертът.