Експерт: Разрешавайки на гражданите да носят оръжие, Украйна няма да може да контролира неговото разпространение

Президентът на Украйна Петро Порошенко подкрепи предложението на главната прокуратура за разрешаване на гражданите да притежават и носят огнестрелно оръжие. Това съобщи по-рано днес главният прокурор на Украйна Виктор Шокин, цитиран от ТАСС.

От своя страна директорът на украинския филиал на Института на страните на ОНД Денис Денисов смята, че плановете на украинските власти за легализиране на оръжието е опит поне по някакъв начин да се рационализира количеството на въоръжените хора в страната. Според Денисов, това ще доведе само към още по-голям ръст на престъпност в Украйна, който и без това е доста висок.

„И колкото повече ще се влошава икономическата ситуация в страната, толкова повече ще се увеличава престъпността, в това число и с използване на различни видове оръжия, с които в момента разполагат хиляди граждани на Украйна. Към това, оръжие имат и хора, завърнали се от военните действия в Източна Украйна”, поясни експертът.

„Процесът на разпространение на оръжие не се контролира от държавата и довежда до значително увеличаване на организираната престъпност”, каза в заключение той.