Експерт предрече нещо страшно за Сирия! Ако то се случи, кръвта потича на реки

Руският политолог Леонид Крутаков коментира в ефира на радио „Звезда” изявлението на Държавния департамент на САЩ, който заплаши Русия с терористични актове. Според експерта, Вашингтон може да увеличи снабдяването на терористите с оръжие, за да намали ефективността на руските ВКС. По този начин, отбеляза политологът, американците индиректно заплашват Русия, като предупреждават за проблемите, с които може да се сблъска Москва.

„Те ще увеличат снабдяването на „Ислямска държава” с оръжие, ще доставят там нови високоточни видове въоръжение, включително и ракети „земя-въздух”, след което ефективността на ВКС значително ще бъде намалена. Най-малкото, хеликоптерите няма да могат да се използват. Американците не казват, че те директно ще се конфронтират. Те предупреждават, че ще увеличат помощта и проблемите за руснаците ще се увеличат”, казва политологът.

По-рано говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби открито заяви, че ако войната в Сирия продължи, „ще има още повече свалени руски самолети”. Той заплаши Москва с нови загуби, ако Русия „не прекрати насилието”. Също Кирби добави, че терористите може да се възползват от продължаването на конфликта в Сирия и да атакуват руски градове.

От руското външно министерство коментираха думите на Кирби. Говорителката на външнополитическото ведомство определи изявлението на американския Държавен департамент като неуместни и отбеляза, че Москва може да го оцени като призив за действия, насочен към радикално настроените елементи.

„Ние не можем да разглеждаме по друг начин тези изявления, те не са нищо повече, освен призив за действие. Тези изявления, както ние разбираме, са адресирани именно към тези радикални елементи. Ние не можем, нямаме друг вариант, след като никой все още не се е разграничил от тези изявления, да ги оценяваме по друг начин”, каза Захарова.

В същото време руското външно министерство призова Вашингтон, в случай на налична информация за готвени терористични актове в Русия, веднага да я съобщи на Кремъл.

Източник: БЛИЦ