Експерт: Индия, Бразилия или Виетнам могат да купят предназначените за Русия кораби „Мистрал“

Индия, Бразилия и Виетнам са потенциалните купувачи на френските бойни кораби клас „Мистрал“, които бяха първоначално предназначени за Русия. Това заяви ръководителят на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов (ЦАСТ), предаде ТАСС .

Вчера стана известно, че Франция и Русия са постигнали споразумение за разтрогването на договора за доставка на корабите, сключен през 2011 г. Министърът на отбраната на Франция Жан-Ив льо Дриан съобщи, че редица държави са проявили интерес към това да ги купят.

„Обикновено корабите се строят по поръчка, затова това ще бъде уникален случай, и ние всички ще бъдем свидетели на това, как ще завърши тази „сапунена опера“, – отбеляза Пухов. – Логично е да се предположи, че французите ще предложат тези кораби на страните, които по военноморската си програма са планирали да имат подобен род кораби, или ще се опитат да ги продадат на по-ниска цена на страни, имащи традиции в закупуването на френска техника“.

По думите на експерта, една от тези страни е Индия. „Първата страна и, доколкото знам, французите искаха ние да им помогнем за това, е Индия, която изрази желание да купи един кораб и да построи още три от подобен клас в своите корабостроителници“, каза Пухов.

Хеликоптероносачите могат да се окажат небезинтересни и за Виетнам, където се „наблюдава икономически ръст“. „А третата страна е Бразилия. Те хипотетично биха могли да разгледат закупуването на такъв кораб при условие, че французите предложат добра цена“, поясни директорът на ЦАСТ.

Пухов не изключи и възможността „Мистралите“ да влязат и в състава на френския военноморски флот, който вече разполага с такива. „На френските моряци не стигат средства за това. Командващият флота вече заяви, че не са им необходими повече кораби „Мистрал“. Но ако французите не могат да ги продадат, то напълно възможно е, те да накарат своите моряци да ги купят“, обобщи експертът.