Експерти: Батальоните на НАТО в Полша и Прибалтика не представляват сериозна заплаха за руската армия

Планираното разгръщане на четири батальона на НАТО в Полша и балтийските републики под командването на САЩ, Великобритания, Канада и Германия, макар и да се явява враждебна стъпка по отношение на Русия и опит да се преразгледат съществуващите договорености, към момента не представлява сериозна заплаха. Това заяви военният експерт Михаил Ходарьонок пред ТАСС.

„Разгръщането на тази батальони още не означава, че хипотетичната военна заплаха преминава в стадии на военна опасност и че настъпва някакъв предвоенен период в отношенията между Русия и алианса“, счита анализаторът. „То носи изключително тактически характер. На този етап не трябва да се говори, че тези стъпки на НАТО могат да доведат до разгръщане на военни действия. Алиансът засега не провежда никакви мероприятия нито по стратегическо, нито още повече по оперативно разгръщане на войски и сили“, каза още той.

Ходарьонок счита, че четирите батальона на НАТО не представляват сериозна заплаха за Въоръжените сили на Русия, тъй като по своята численост не стигат дори до тази на бригадата. „Въпреки това, подобни действия от страна на блока НАТО дават основания да се съмняваме в отбранителния му характер, за който ръководството на алианса не престава да говори“, заяви той.

На свой ред доцентът в катедрата по международна сигурност във факултета за световна политика на МГУ Алексей Фененко заяви, че сега за алианса най-важното е да преразгледа Основополагащия акт Русия-НАТО от 1997 г. По думите му, в документа присъства положение за това, че алиансът не е имал намерение да разполага големи военни контингенти и ядрено оръжие на териториите на новите членове на организацията. „Сега задачата на НАТО е да преразгледа този документ и да го ликвидира в предишната му форма, както и да създаде логистика за бъдещото придвижване на военните части. Това бе заявено на срещата на върха на алианса в Уелс“ , каза доцентът.

Според него, ако Москва „не приеме устройващо я решение, то в Източна Европа ще започне игра без правила“. „От пролетта на 2015 г. Русия предлага или да се модернизира Основополагащият акт, или да се създаде нов документ, който да гарантира неутралния статут на четирите жизнено важни за РФ страни – Финландия, Украйна, Молдова и Грузия“, поясни Фененко. „Сега се води борба да принуждаване на НАТО към сключването на сделка, за да бъде дадена гаранция за неутралния статут на тези страни, които са необходими в качеството на буфер между Русия и Северноатлантическия алианс“, добави той.