Еколози: Русия е на първо място по брой дървета

На Земята има над 3 трлн. дървета, като 20% от тях растат на територията на Русия, която е и най-голямата по площ държава в света. Това сочат резултатите от проучване, публикуван в сп. Nature. В него са участвали учените от 15 страни, които са използвали както данни от спътникови снимки, така и наземни наблюдения. В проучването се отбелязва, че в резултат на човешката дейност в света загиват 15 млрд. дървета годишно.

„От възникването на човешката цивилизация до сега са унищожени около 3 трлн. дървета – толкова, колкото са понастоящем“, алармира един от авторите на проучването Томас Кроутър.

„Най-зелената“ страна е Русия, където растат 642 млрд. дървета, сочи проучването. На второ място е Канада с 318 млрд. дървета, следвана от Бразилия с 300 млрд. дървета.

Броят на дърветата в САЩ и Китай се изчислява съответно на 228 млрд. и 140 млрд. Сред най-обезлесените страни е Монако с едва 10 хил. дървета. Трябва обаче да се има предвид и миниатюрната територия на княжеството. Още по-зле е Бахрейн, с едва 3 000 дървета. В папския град-държава Ватикана пък няма никакви дървета.