Еколог: Евентуална авария в завода „Стирол“ ще бъде пагубна за три страни

Според еколога Виктория Полякова, ако обстрела на завода „Стирол“ в Горловка предизвика авария, то тя със сигурност ще доведе до изтичането на опасни вещества и от химическия завод, който се намира в непосредствена близост.

Заради постоянния обстрел на сградата на концерна, там вече не се изнасят опасните вещества, а самото предприятие се намира на прага на разрушението. Срокът на годност на защитните съоръжения е изтекъл, затова и най-малките повреди могат да доведат до изтичане на отровни вещества, счита експертът.

Според Полякова, последствията от евентуална авария ще засегнат милиони хора. „Това ще засегне не само цяла Украйна, но и Русия и Белорус. Това ще бъде огромна катастрофа. Опасните вещаства неминуемо ще попаднат в реките, след това и в Азовско море, а отам и в Черно море. Бързото разпространение на химикалите при топло време ще предизвика сериозни огнища на инфекциозни заболявания, ще доведе до влошаване на състоянието на онкоболни, както и до нарушения в стомашно-чревния тракт и психиката при тези, които живеят в зоната на поразяването“, заяви Полякова.

По-рано от „Стирол“ предупредиха за възможната опасност. Представителят на концерна Павел Бриков съобщи, че  попадането на снаряд в склада на завода може да предизвика катастрофално изтичане на отровни вещества, което би довело до гибел на хора не само в Украйна, но и в съседните Русия и Беларус.

„Нанясят се удари, минометни обстрели. Украинските военни използват установки за залпов огън. Бомбардировките на града и заводите продължават всеки ден и по всяко времена денонощието“, разказа Бриков.

„Радиусът на минималното поражение – с отчитането на поривите на вятъра, басейните на реките и акваторията на Азовско море – е най-малко 300 километра“, каза Бриков.

В „Стирол“ се съхранява отровното вещество мононитрохлорбензол, което попадайки в организма, уврежда хемоглобина, поразява сърцето, черния дроб, костния мозък и може да предизвика смърт.

Бриков подчерта, че украинските медии премълчават за ежедневните бомбардировки и за възможните последствия от обстрела на предприятието.

По-рано командващият опълчението в ДНР Игор Стрелков предупреди, че киевските власти са си поставили за цел предизвикването на екологична катастрофа в региона, като обстрелват химическия концерн „Стирол“ в Горловка.